Războiul Huawei/Google – ce schimbări vor avea loc în privința telefonului tău

Gata, razboiul oficial dintre Huawei si Google a fost declarat. In urma unui decret nord-american publicat saptamana trecuta, Google a decis pur si simplu sa restrictioneze accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizari ale sistemului de operare Android. Si alti constructori se zvoneste ca vor urma, nu se stie inca. Pentru a se plia noilor reglementari americane, Google a anuntat recent ca noile smartphone-uri Huawei nu vor avea acces la Google Play nici la Play Protect. Mai apoi, gigantul a tinut sa specifice faptul ca Huawei nu va mai avea dreptul sa acceseze unele aplicatii si API Google. Pe urmatoarele telefoane deci, Huawei va trebui sa gaseasca o solutie alternativa la API Google. O veritabila lovitura pentru Huawei si pentru filiala sa Honor. Drept urmare, ce se va intampla daca ai un telefon apartinand celor doua marci sau daca intentionezi sa cumperi unul?

De ce ne afecteaza si pe noi aceasta decizie a americanilor? Cu totii ne intrebam cum ne afecteaza aceasta decizie luata de administratia Trump. Raspunsul este unul cat se poate de simplu: Google fiind o societate din SUA, trebuie sa se conformeze legislatiei stabilite de teritoriul sau. Faptul de a interzice constructorului Huawei accesul la aplicatii si la API Google este valabila pentru intreaga lume (cu exceptia Chinei care se afla intr-o situatie speciala datorita faptului ca foloseste propriul sau store si propriile aplicatii).

Daca ai deja un telefon Huawei sau Honor. Inainte de toate, trebuie sa precizam faptul ca in ciuda deciziei pe care Google tocmai a luat-o, telefonul tau va inceta sa functioneze de la o zi la alta. Nu. Telefonul tau, cat si aplicatiile instalate sunt inca active. Google a anuntat ca Google Play si uneltele de securitate din Google Play Protect vor continua sa functioneze fara probleme pe telefoanele deja existente. Ceea ce inseamna ca telefonul tau Huawei va beneficia in continuare de actualizari, ca vei putea folosi in continuare magazinul online Play Store dar si aplicatiile Google precum Gmail, YouTube sau Google Maps. In schimb, nu vei putea beneficia de o alta varianta de Android.

Daca intentionezi sa iti cumperi un telefon Huawei sau Honor. Aceleasi permisiuni si restrictii se aplica si in cazul in care intentionezi sa cumperi un model existent. Daca intentionezi ca in urmatoarele saptamani sa achizitionezi un P30, un P Smart Z sau Honor 8X vei avea inca dreptul sa accesezi toate aplicatiile. In cazul lui Honor 20, care va fi lansat in mod oficial la sfarsitul lunii, totul pare clar – deoarece ruptura s-a produs dupa producerea telefonului, Honor 20 ar trebui sa intre in cazul de figura evocat mai sus. In schimb, pentru urmatoarele telefoane precum Huawei Mate 30, decizia lui Google este mai problematica. Deoarece compania a rupt orice acord comercial cu Huawei, urmatoarele smartphone-uri nu vor putea folosi Android, nici aplicatiile dezvoltate de Google. Acelasi lucru este valabil si pentru urmatoarele telefoane lansate de Honor, filiala Huawei. Cu siguranta se va apela la versiunea Open Source si se va porni de la zero.

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?